Menu
Log in

Log in
  • Acasa
  • Epuizarea si insecuritatea locului de munca: Rolul mediator al modelarii postului

Epuizarea și insecuritatea locului de muncă: Rolul mediator al modelării postului


Publicația: Psihologia Resurselor Umane

Cuvinte cheie: insecuritatea locului de muncă, epuizare, modelarea postului, mediere

Articol: Epuizarea și insecuritatea locului de muncă: Rolul mediator al modelării postului

Autori: Oprea, B., Iliescu, D.

Anul publicării: 2015

Prezentare realizată de Alexandru Andrei Sîrbu


Insecuritatea locului de muncă este relaționată cu o varietate de indicatori ai unei stări de bine reduse, precum satisfacție redusă la locul de muncă, implicare redusă în muncă, angajament redus față de organizație, epuizare și cu o varietate de probleme de sănătate.

Acest studiu contribuie la literatura de specialitate legată de insecuritatea locului de muncă în două moduri. În primul rând, el acoperă o lacună în cunoștințele noastre legate de felul în care insecuritatea locului de muncă influențează nivelul de oboseală al angajaților și vice versa, explorând rolul unui posibil mediator. În al doilea rând, testează în mod robust una dintre presupunerile mai noi ale modelului Solicitări-resurse ale postului, potrivit căreia relația dintre cerințele job-ului și epuizare este parțial mediată de modelarea postului. 

La studiu au participat 150 de angajați ai unei companii multinaționale din industria IT. Eșantionul a fost format din 59.3% de bărbați și 40.7% de femei, cu vârstele cuprinse între 21 și 63 de ani. Dintre aceștia 70.7% erau angajați în România.

Instrumentele de măsurare ale modelării postului, insecurității locului de muncă și epuizării au fost trimise angajaților prin intermediul adreselor lor de e-mail pe care aceștia le dețineau în cadrul companiei mai sus menționate. Versiunile în limba română ale scalelor de măsurare au fost distibuite în cadrul sediului din România al companiei. Versiuni în engleză ale instrumentelor au fost distribuite în celelalte țări în care compania deținea sedii. Angajații au fost rugați să completeze chestionarele cu sinceritate. De asemenea, aceștia au fost informați de faptul că datele colectate și folosite în acest studiu vor rămâne confidențiale.

Creșterea provocărilor la locul de muncă a fost identificată ca fiind un factor ce mediază relația dintre epuizare și insecuritatea la locul de muncă. Celelalte componente ce constituie factori ai modelării postului nu s-au dovedit a fi mediatori ai relației. Există o variație în relația dintre epuizare și insecuritatea locului de muncă pe care modelarea postului nu o poate explica. Mediatorii adiționali ce nu au fost testați în studiul de față și ar putea explica varianța rămasă între cele două constructe sunt: controlul perceput, ruperea contractului psihologic și injustiția distributivă.

Știind faptul că atunci când angajații sunt nesiguri în privința locului lor de muncă ei se opresc din a-și mai asuma sarcini adiționale și se opresc din a mai fi la curent cu ultimele schimbări din cadrul organizației, putem presupune că, în timp, acești angajați vor fi neinformați și vor dezvolta o atitudine pasivă referitoare la munca lor. În contextul unui climat organizațional caracterizat de un nivel ridicat al insecurității locului de muncă se recomandă ca managementul să dezvolte programe de informare a angajaților în privința noilor schimbări din organizație și să ii motiveze pe aceștia să se implice în sarcini adiționale. Aceleași măsuri se pot aplica și în privința unui nivel ridicat de burnout.

Copyright © APIO, 2023

Powered by Wild Apricot Membership Software