Menu
Log in

Log in
  • Acasa
  • SIOP - Tendinte pentru anul 2019 in domeniul psihologiei industriale si organizationale

SIOP - Tendințe pentru anul 2019 în domeniul psihologiei industriale și organizaționale



Asemănător cu demersurile din anii precedenți, Departamentul de Comunicare și Vizibilitate al Societății pentru Psihologie Industrială și Organizațională (SIOP, https://www.siop.org/) a publicat la începutul anului rezultatele sondajului referitor la anticiparea celor mai importante teme de interes pentru psihologi sau provocările cărora organizațiile vor fi nevoite să le facă față.

Clasamentul anului 2019 este bazat de această dată pe răspunsurile a aproape 8000 de psihologi și specialiști, membri SIOP.

Dintre temele majore enumerate, se numără următoarele:

              10. Intervenții specifice conflictului muncă - familie . Psihologii anticipează faptul că solicitările din partea familiei în timpul orelor de muncă vor fi în continuare o provocare pentru angajați, mai ales că există o diversitatea foarte mare de instrumente de comunicare disponibile. De asemenea, cel mai probabil că dificultățile se vor observa și în sens invers, adică timpul petrecut în familie va fi suprasolicitat de sarcini specifice muncii. Psihologii sprijină așadar gestionarea rolurilor multiple și construirea unui context al muncii sau în familie care să ajute la echilibrarea acestui conflict dintre muncă și familie.

              9.Stimularea capacității de accelerare a evoluției organizațiilor (“Creating agile organizations”) . Psihologii consideră că organizațiile trebuie sprijinite să evolueze în ritm accelerat, adică să își dezvolte mecanisme de adaptare rapidă atât la evoluție cât și la eșecuri.

              8. Vizualizarea datelor și comunicare (“Data vizualization and communication”). Psihologii consideră că în organizații există un volum foarte mare de date ce pot fi folosite mai ales pentru luarea unor decizii informate și că este necesară implementarea unui sistem de vizualizare a datelor care poate sprijini înțelegerea acestora în mod acurat.

              7. Maleabilitatea naturii muncii (“The Changing Nature of Work”). Tehnologia continuă să schimbe modul în care este realizată munca iar solicitările angajator-angajat, dar și angajat-organizație sunt în continuă schimbare.

              6. Automatizarea muncii și a sarcinilor (“Automation of Jobs and Tasks”). Specialiștii consideră că automatizarea nu este un risc major pentru tipul de locuri de muncă existente în prezent întrucât automatizarea în prezent se face pe sarcini specifice și nu există încă o tehnologie capabilă să preia în totalitate responsabilitățile unui angajat.

              5. Hărțuirea sexuală #MeToo at Work. Sunt sugerate utilizarea unor resurse importante ale organizațiilor pentru dezvoltarea unui mediu mai demn și concordant cu o conduită potrivită la locul de muncă. Pot fi dezvoltate inclusiv sisteme de mentorat sau grupuri de sprijin.

              4. “Gig Economy” – Contract Work. O temă din ce în ce mai interesantă despre munca la cerere sau lucrătorii liber-profesioniști.

              3. Lucrul cu “Big Data” (“Working with Big Data”). Având în vedere că sunt disponibile cantități masive de informație, se recomandă ca acestea să fie explorate pentru a înțelege și mai bine dinamica comportamentului uman din organizații.

              2. Diversitate, incluziune și egalitate (“Diversity, Inclusion, and Equity”). Această temă rămâne actuală încă din 2015, indicând nevoia constantă de a promova aceste aspecte în organizații.

              1. Inteligența artificială și învățarea în cazul aparaturii automatizate (“Artificial Intelligence and Machine Learning”). Având în vedere noile dezvoltări tehnologice care folosesc inteligența artificială, psihologii recomandă includerea acestei teme în interesele organizațiilor pentru a facilita învățarea și adaptarea la interacțiunea cu roboți sau aparatură care folosește inteligența artificială.


Mai multe detalii se regăsesc aici, pe site-ul oficial SIOP:

http://www.siop.org/article_view.aspx?article=1894

Copyright © APIO, 2023

Powered by Wild Apricot Membership Software