Menu
Log in

Log in


                                       

                     Dr. Vasile Doru Marineanu                                                          Răzvan-Lucian Andronic 


Sprijinul psihologic al veteranilor din teatrele de operații,

 între risc și reziliență


11 Aprilie 2024, Casa Universitarilor, București, 12:30 - 14:30

Abstract:

Dislocarea într-un teatru de operații militare echivalează cu desfășurarea unor misiuni complexe, cu un grad ridicat de risc și expunerea la pericole extreme. Calitatea de veteran din teatrele de operații este dobândită de personalul participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii desfăşurate în teatre de operaţii/zone de misiuni, cel puţin 120 de zile, neîntrerupt sau cumulativ. (cf. art. 4 din Legea 168/2020). 

România a implicat în misiunile executate înainte de pandemia COVID-19 peste 55.000 de militari, din rândul cărora 30 și-au pierdut viața, iar alți 177 au fost răniți grav, fiind declarați de comisiile medicale cu diferite grade de invaliditate. Expunerea la evenimente cu potențial traumatic determină, în special, apariția sindromului de stres posttraumatic (Posttraumatic Stress Dissorder - PTSD) și alte afecțiuni comorbide, care sunt foarte rar diagnosticate în cazul veteranilor români, în comparație cu personalul armatelor aliate care participa la aceleași misiuni (Moore & Penk, 2011; Hunt el al., 2014). Există ipoteza că un număr mult mai mare de veterani români se confruntă cel puțin cu manifestări de nivel subclinic, cu impact semnificativ asupra calității vieții și stării de bine psihologic.

Workshopul include o prezentare a organizării asistenței psihologice a veteranilor din România și alte țări membre NATO, cu exemplificari ale tipurilor de intervenție care produc rezultate privind ameliorarea manifestărilor rezultate ca urmare a expunerii la misiuni cu grad ridicat de risc: servicii de tip call-center (Hilty et al., 2013; Nelson & Sharp, 2016); servicii pentru grupurile de autoajutorare (Daniel & Owen, 2017; Campos et.al., 2016); platforme computerizate de evaluare și intervenție psihologică (Mohr et al., 2014; Varker, et al., 2019); intervenții prin utilizarea echipamentului de realitate virtuală (VR) (Rizzo el al., 2011).

Demersurile de sprijin psihologic al veteranilor români nu se limitează însă doar la PTSD și afecțiuni comorbide, ci presupun o serie de activități complexe de pregătire psihologică și control al stresului operațional, începând din perioada predislocare, pentru creșterea rezilienței psihologice individuale, continuând cu pregătirea pentru jocurile sportive la care participă veteranii răniți - Invictus, pentru programul Recuperarea memoriei (care presupune prezența veteranilor în teatrele de operații unde au avut experiențe traumatice) sau asistența complexă a veteranilor cu dizabilități etc.

    Cui se adresează workshop-ul?

    Psihologilor cu competențe in psihologie aplicata in domeniul securitatii nationale, studenților si masteranzilor.

    Timp alocat: 2 ore

    SHORT BIO        

    Dr. Vasile Doru MARINEANU este președintele fondator al Societății de Psihologie Militară și fost șef al Centrului Național Militar de Psihologie și Sănătate Comportamentală (2014-2023). În prezent, este reprezentant național în Comitetul Permanent EFPA pentru Psihologie în caz de dezastre, crize și traume (Standing Committee on Disaster, Crisis and Trauma Psychology), președintele Comisiei de psihologie pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din cadrul Colegiului Psihologilor din România și profesor asociat la Departamentul de Psihologie și Științe Cognitive din cadrul Universității din București.

    Este specializat în domeniul aplicațiilor clinice și operaționale ale psihologiei, în context militar, pentru misiuni cu grad ridicat de risc, inclusiv în programe de pregătire pentru supraviețuire în condiții extreme, evitarea capturării, rezistența în condiții de izolare și reintegrarea personalului reîntors din captivitate (Psihologia SERE).

    Interesele sale de cercetare vizează reziliența și controlul stresului operațional, managementul incidentelor critice, intervenții în situații de criză și dezastre, reintegrarea după evenimente cu potențial traumatic etc.

    Răzvan-Lucian Andronic este conf. univ. dr. la Academia Forțelor Aeriene “Henri Coandă” din Brașov și psiholog cu drept de liberă practică (treapta specialist) în psihologie aplicata in domeniul securitatii nationale.

    Prof.univ.dr. Mihaela Rus


    Aplicații ale realității virtuale în modelarea comportamentului conducătorilor auto: perspective psihologice


    11 Aprilie 2024, Casa Universitarilor, București, 16:00 - 18:00


    Abstract: Realitatea virtuală (VR) a devenit un instrument esențial în cercetarea și educația pentru siguranța rutieră, facilitând înțelegerea profundă a comportamentelor și percepțiilor atât ale pietonilor, cât și ale șoferilor în medii controlate și sigure. Utilizarea VR permite simularea detaliată a situațiilor complexe de trafic, contribuind astfel la evaluarea și îmbunătățirea deciziilor și comportamentelor în trafic, cu un accent deosebit pe creșterea gradului de conștientizare a situației (SA) și pe evaluarea eficacității sistemelor de asistență pentru șoferi.

    Studiile realizate de Gregoriades și Sutcliffe (2018) au demonstrat că un sistem de creștere a SA bazat pe realitate augmentată poate îmbunătăți semnificativ performanța și SA șoferilor, evidențiind importanța informațiilor adecvate prezentate prin interfețe vizuale în vehicule. Acesta subliniază necesitatea unei proiectări atente a sistemelor de informare pentru a sprijini deciziile șoferilor în timp real.

    În plus, cercetările lui Torbaghan, Sasidharan, Reardon și Muchanga-Hvelplund (2022) și Kwon, Kim, Kim și Cho (2022) au revizuit potențialul tehnologiilor digitale emergente, în îmbunătățirea siguranței rutiere. Aceste studii indică o necesitate de evaluare suplimentară a eficacității acestor tehnologii în medii reale și subliniază importanța unor abordări inovative în proiectarea și implementarea măsurilor de siguranță rutieră.

    În concluzie, realitatea virtuală oferă oportunități valoroase pentru cercetarea și educația în domeniul siguranței rutiere, permițând analiza detaliată a comportamentelor și percepțiilor într-un mediu sigur și controlat. Aceasta facilitează dezvoltarea de strategii și soluții inovatoare pentru protejarea tuturor utilizatorilor drumurilor, evidențiind necesitatea unei colaborări continue între cercetători, dezvoltatori de tehnologie și factorii de decizie în domeniul siguranței rutiere.

    Cui se adresează workshop-ul?

    Psihologilor cu competențe in psihologia transporturilor, studenților si masteranzilor.

    Timp alocat: 2 ore


    SHORT BIO

    Prof.univ.dr.habil. Mihaela Rus este cadru didactic in cadrul Universitatii Ovidius din Constanta, prodecan al Facultății de Drept și Științe Administrative, este conducător de doctorat în Psihologie. Psiholog de profesie cu peste 20 de ani de exeperiență în psihologia transporturilor, muncii și organizaționale, cu experiență in recrutarea resurselor umane în domeniul public și privat . Este autoare a 10 cărți și peste 80 de studii de specialitate publicate în țară și străinătate. Este profesor abilitat in domeniul studii universitare de doctorat Psihologie cu OMEN nr 4412/19.07.2017, afiliată la Scoala Doctorală a Institutului de Filosofie și Psihologie „Constantin Radulescu Motru” al Academiei Române.

    Anca Maria Pericica



    Introducere în evaluarea succesului inițiativelor HR & L&D: de la captarea reacției participanților, la demonstrarea randamentului investiției


    11 Aprilie 2024, Casa Universitarilor, București, 12:30 - 14:30

    Studenți/ practicieni HR/ LD


    Scurtă descriere a workshop-ului:

    Workshop-ul se adresează celor interesați să demonstreze valoarea adusă de diverse tipuri de inițiative de formare și dezvoltare, captând date legate de reacția participanților, nivelul de învățare, aplicare și implementare, impactul avut și randamentul investiției (ROI) acestor inițiative.

    • În prima parte a workshop-ului, analizând profiluri de competențe HR/ L&D dezvoltate de către asociații profesionale de renume precum ATD, SHRM sau CIPD și tendințele actuale din această arie, vom defini așteptările cu privire la demonstrarea impactului unei inițiative de formare / dezvoltare precum și importanța acestei competențe în dinamica actuală a pieței muncii. Totodată vom realiza o mapare a principalelor metodologii pe care practicienii le utilizează pentru a sublinia valoarea adusă organizațiilor de către inițiativele pe care le implementează.
    • În a doua parte a workshop-ului, pe baza unui studiu de caz, vom explora concret tipurile de rezultate obținute de către practicienii care au implementat, conform autorilor, cea mai utilizată metodologie ROI din lume - Phillips’ ROI Methodology®.

    În sprijinul participanților interesați să își dezvolte această competență, o serie de resurse și instrumente valoroase va fi pusă la dispoziția acestora pentru viitoarea explorare și integrare în activitatea profesională.


    SHORT BIO

    Începând cu 2008, Anca desfășoară activități în domeniul învățării și dezvoltării organizaționale (L&D și OD) având diverse roluri în organizații private, în context național, cât și internațional. Din 2019, face parte din echipa Universității din București, contribuind la îndeplinirii misiunii acesteia prin activități de predare în cadrul programelor de masterat adresate formatorilor și consilierilor, prin activitățile de cercetare din cadrul diverselor proiecte ale universității precum și din rolul avut în cadrul UniBuc Consult – Serviciul de Training și Consultanță.

    Urmează un program de studii doctorale în cadrul Școlii Doctorale a Facultății de Psihologie și Științele Educației în aria evaluării impactului și a succesului inițiativelor de formare și dezvoltare, parcurgând în paralel și procesul de obținere a certificării CRP® (Certified ROI Professional®).


    STUDIU. Românii sunt mai deștepți decât acum zece ani. Generația ”decrețeilor” e cea mai bine pregătită!

    Dr. George Gunnesch-Luca

    Introducere în utilizarea regresiei liniare Bayesiane în context organizațional

    11 Aprilie 2024, Casa Universitarilor, București, 09:00 - 12:00


    Scurtă descriere a workshop-ului:

    Acest atelier este destinat celor din domeniul psihologiei organizaționale care doresc să își extindă toolkit-ul de analiză a datelor și să exploreze beneficiile metodelor de inferență Bayesiană. Fie că sunteți student, cercetător sau practician, acest atelier vă va oferi o bază solidă în regresia liniară Bayesiană, permițându-vă să aplicați aceste tehnici problemelor reale din lumea organizațională.

    Obiectivele workshop-ului sunt:

    Înțelegerea conceptelor fundamentale ale statisticii Bayesiene și diferențele față de abordările frecventiste tradiționale.

    Învățarea formulării și implementării modelelor de regresie liniară Bayesiană în R, folosind pachete R Bayesiene populare precum 'brms'.

    Aplicarea modelelor de regresie liniară Bayesiană pe date din psihologia organizațională, interpretând rezultatele în contextul studiilor organizaționale.

    Explorarea exemplelor practice și a studiilor de caz pentru a vedea cum regresia liniară Bayesiană poate fi utilizată pentru a aborda provocările comune în psihologia organizațională.


    Cerințe:

    Participanții trebuie să aducă propriul laptop.

    Cunoștințe R

    Înțelegere de baza a regresiei liniare.


    Cui i se adresează workshop-ul?

    Studenți, cercetători sau practicieni în domeniul psihologiei organizaționale.


    SHORT BIO

    George Gunnesch-Luca a studiat psihologia la Timișoara și a primit titlul de doctor în anul 2016 din partea Universității Friedrich-Alexander Erlangen-Nuremberg. În prezent, lucrează ca cercetător științific post-doctoral la departamentul de psihologie organizațională și socială din cadrul aceleiași universități. Interesele sale de cercetare sunt centrate în special pe relațiile inter-individuale și fenomenele de grup ce includ procesele și dinamica lui, precum și performanța grupului. A condus cercetări ce vizează consecințele la nivel de echipă ale comportamentului altruist și extra-rol, precum și efectele diversității asupra performanței. Alte interese vizează inteligența sau consecințele narcisismului membrilor unui grup asupra funcționării lui eficiente. Este un data scientist cu o pasiune pentru numere și pentru modelări statistice sofisticate.


                             

    Lect. univ. dr. Adrian Gorbanescu                           Psiholog clinician Diana Ceolpan

    Explorând Delincvența Juvenilă: Navigând Printre Cauze și Soluții - Studiu de Caz al unei Adolescente

    11 Aprilie 2024, Casa Universitarilor, București, 16:00 - 18:00


    Scurtă descriere a workshop-ului:

    În cadrul acestui workshop, vom analiza în profunzime fenomenul delicvenței juvenile, concentrându-ne pe un studiu de caz relevant și actual al unei adolescente. Vom explora motivele care pot conduce adolescenții spre comportamente delincvente, efectele asupra individului și societății, precum și strategiile de prevenire și intervenție. Prin intermediul acestui studiu de caz detaliat, vom ilustra complexitatea și diversitatea acestui fenomen și vom încerca să identificăm soluții eficiente pentru abordarea sa.


    Cui i se adresează workshop-ul?

    Studenți, cercetători sau practicieni în domeniul psihologiei.


    SHORT BIO

    Adrian Gorbănescu este lector în cadrul Universităţii Bucureşti, iar Diana Ceolpan este psiholog cu specializare în Psihologia Apărării şi Securităţii Naţionale, psihoterapeut integrativ şi doctorandă în cadrul Universităţii din Bucureşti.


    Copyright © APIO, 2023

    Powered by Wild Apricot Membership Software